Grundkurs i fältskytte – Del 1

Lördagen den 14e mars provade vi på att hålla en grundkurs i Fält- och långhållsskytte. I alla fall täckte teorin in långhållsskyttet men på grund av felbedömning av hur mycket tid vi behövde och skjutbanans tider kunde vi inte sträcka ut oss längre än 300m tyvärr. Men vi lär oss till nästa gång, för jag kan nästan garantera att det blir en nästa gång.

Förberedelser innan kursen
Alla deltagare fick i uppdrag att ta gevärskortet samt att läsa på följande avsnitt:
https://www.kikarskyttsyd.se/sakerhet-pa-tavlingar-och-annat-skytte/
https://www.kikarskyttsyd.se/kikarsikte-vad-syns-i-sverige/
https://www.kikarskyttsyd.se/kikarsikte-grunderna/
https://www.kikarskyttsyd.se/utrustning-test/

https://www.kikarskyttsyd.se/faltskytte-sa-gar-det-till/
https://www.kikarskyttsyd.se/10-missar-pa-en-faltskyttetavling/
https://www.kikarskyttsyd.se/mata-avstand-med-kikarsikte/
https://www.kikarskyttsyd.se/faltskytte-gor-din-egen-ballistiktabell/

Teoripasset
När jag skriver ovan att vi felbedömde tiden så var det egentligen positivt. När vi gick igenom teorin var det nästan lika många frågor som föreläsning vilket är en utbildares dröm. Mycket aktiv och intresserad grupp. Vi började med en presentationsrunda där vi snabbt konstaterade att alla var lika barnsligt förtjusta i att det är kul när det smäller. En bra början. Att balansera och begränsa vad man ska prata i ett sånt här sammanhang är inte helt enkelt; dels vill man ju vara så heltäckande man kan och dels vill man ju begränsa så att det inte blir för mycket på en gång.

Teoriagendan såg ut som följer:
Säkerhet, säkerhet, säkerhet
Hur en fältskyttetävling går till
◦Kort om ballistik
◦Mäta med hjälp av kikarsikte
◦Grundläggande om ballistiktabeller
◦Grundläggande vindbedömning
◦Diskussion och frågor

Efter teorin pratade vi utrustning. Vi hade tagit med all utrustning vi köpt på oss genom åren för att visa vad man kan använda, vad man bör använda och vad man absolut inte behöver. Förhoppningsvis sparade vi några tusenlappar i onödiga köp åt våra deltagare.

Dags för praktik
Så var det äntligen dags att komma ut i friska luften. Vi hade i samråd med SMHI beställt perfekt skytteväder. Soligt, uppehåll och ett par sekundmeters vind. Vi började med att nolla alla sikten, vissa hade lånat sikten och annan utrustning så en rejäl genomgång behövdes. Tyvärr hade en deltagare fått med för låga ringar, så det gick inte att repetera slutstycket. Mycket trist, men herrn ifråga tvekade inte att elda på rejält med alla möjliga typer av obskyr överskottsammunition ändå, fast med sitt jaktsikte monterat. Det är ju kul när det smäller!!
Efter att alla var ordentligt inskjutna var det tävlingsdags. Tävlingen var över fem stationer på avstånd upp till 620m. Vi övade kommandon och allt kortare skjuttider. Alla blev snabbt varma i kläderna när det kom till att mäta, kolla tabeller och vrida, men de allt kortare skjuttiderna var en utmaning. Hur gör man då en tävling med varierande avstånd från en 100m-vall undrar du? Enkelt:

-Välj ut vilka mål du vill skjuta på och vad som kan vara ett vettigt avstånd.
-Skala ner dessa mål till lagom storlek.
-Lagom avstånd på en c30 är t.ex. 300m. Vi som läst länkarna ovan vet att en c30 är 1 MIL stor på 300m, alltså ska figuren vara 1 MIL även på 100m. 1 MIL är 10cm, du ska alltså skala ned din c30 så att den är 10cm bred.
-Ge alla deltagare en gemensam ballistiktabell (eller använd din egen om du är ensam) samt tabeller för att se hur stora målen är. Då mäter alla med samma förutsättningar och vrider lika (om dom gör rätt)
-Mät, vrid och skjut. Sikta mitt i målet som om det vore en riktig fältskyttetävling.
-Rita av målet på ett genomskinligt plastark, t.ex. ett overheadpapper.
-Låt oss nu säga att facit för målet är att man skulle vrida 14 klick enligt tabellen. Då håller du ditt plastark 14cm högre än målet du sköt på. Har du alla 6 skotten inom målet på plastarket så har du träffat.
-Notera dina poäng och gå tillbaks till skjutvallen och skjut nästa omgång.

Som avslutning backade vi till 300m-hallen och sköt på papptavlor för att verifiera kulbana och vi passade även på att kronografera utgångshastigheten för de som ville det. Prick klockan 16.00 sköts sista skottet.

Avslutning
Som avslutning på dagen hade vi prisutdelning på tävlingen och vi gick igenom både de kronograferade och de uppmätta värdena och visade hur man omvandlar dem till en drop- och vindtabell. Alla var nog ganska mosiga i huvudet efter nästan nio timmar av korvstoppning och utomhusaktiviteter.

Johan som vann tävlingen hade även anmält sig till tävlingen i Vilshult på söndagen. Mer om det i ett annat inlägg.

Är du intresserad av att få materialet till övningstävlingen med mål, tabeller och facit så skicka ett mail till admin (at) kikarskyttsyd.se

Lämna ett svar