Det är inte helt enkelt att hitta bra information om hur man kommer igång med kikarskytte om man inte har tillgång till stora jaktmarker eller bor i Stockholmstrakten där det regelbundet anordnas långhållsträningar på militära skjutfält. Men misströsta inte, det är inte så svårt att komma igång och skjuta 300m bana eller åka på fältskjutning. Här är stegen:

1. Gå med i en skytteklubb
Grunden i skytte om man vill skaffa tävlingslicens och åka på tävlingar är att gå med i en skytteklubb (eller skyttesällskap, skytteförening, kärt barn har många namn). Det kan ta ett tag att hitta rätt klubb då vissa föreningar är på nedgående och andra har kontaktpersoner som kan vara svåra att få tag i. När du hittat en lämplig klubb kontakta dem och säg att du vill börja skjuta gevär (eller korthåll) med kikare och fråga vad det finns för träningsmöjligheter och andra praktikaliteter. Ofta får man komma och prova några gånger innan man ansöker om medlemskap.

Hitta en klubb i ditt närområde:
Småland
Skåne
Halland
Blekinge
Gotland

Du är också välkommen att höra av dig till oss på Sölvesborgs Skytteförening så guidar vi dig rätt i föreningsdjungeln. Läs mer om våra träningar och aktiviteter på www.sbgskytte.se

2. Börja skjuta
Ut och skjut! När du är medlem i en klubb får du tillgång till bana, ofta upp till 300m. Vissa klubbar har organiserade träningstillfällen och på andra får du tillgång till bana och får träna själv inom banans öppettider. Skjut, skjut lite till och fortsätt sen att skjuta. Om man kommer ut till en ödé skjutbana i skogen kan det kännas lite ovant i början men man kommer snart in i rutinerna.

3. Ta gevärskortet och skaffa tävlingslicens
Alla tävlingar är bra träning inför nästa tävling och att tävla är också väldigt utvecklande för ditt skytte. Dessutom så har kikarskyttar en mycket bra gemenskap och det är ett mycket bra tillfälle att snacka kikarskytte, utrustning eller skytteteknik.
För att tävla på annat än hemmabanetävlingar inom klubben behöver du en tävlingslicens och första steget för att lösa licens är att ta gevärsskyttekortet. Skyttekortet tar du enkelt genom att gå onlinekursen på Svenska Skyttesportsförbundets utbildningsportal. Den är gratis och är mycket smidig att genomföra. Läs mer om Skyttekortet här

Studiematerial Gevärskortet (egentligen inte längre relevant eftersom allt finns i onlineutbildningen)
Examinatorer Skyttekort
Skyttekortet generellt utbildningsmaterial
Gevärsspecifikt material
SäkB
Sammanfattning av Gevärsskyttekortet från tioetta.com

4. Börja tävla
Nu är det dags att ge sig iväg och tävla. Om du inte har några kompisar som skjuter så var inte rädd för att åka på en tävling även om du inte har bössan med dig, alla kommer att vara hjälpsamma och guida dig i början. Kikarskyttar är vanligtvis väldigt öppna och svarar gärna på frågor, vi har alla varit nybörjare en gång i tiden. Välkommen!

Läs mer om de olika disciplinerna här:
Banskytte
Fältskytte
Korthållsskytte
Långhållsskytte
PRS

Kolla gärna i vår tävlingskalender för information om kommande tävlingar: Kikarskytt Syds Tävlingskalender

Officiella inbjudningar till tävlingar hittar du här genom att sortera på skyttesport: http://indta.se/