Ibland får man tillfälle att skjuta på avstånd utöver fältskyttets 600m och då gäller helt andra regler. Du måste ha ammunition som når ut, du måste behärska vinden och du måste behärska att mäta avstånd. Ett väldig litet mätfel på avståndet gör att du missar när kulan trillar 20cm på 10m vilket t.ex. en Norma Diamondline Fält i 6.5×55 gör på 1000m.

Vanligtvis skjuter man på plåtmål av 10mm Hardoxplåt på dessa avstånd av praktiska skäl. Det är mycket lättare att se om man träffar när plåten gungar och i o m att kulan gör en 5cm stor fläck på plåten kan man även se var man träffar på långa avstånd.

Under Nordiska mästerskapen i Fältskytte i September 2019 fick vi som ställde upp och var funktionärer möjligheten att låna ett område på Ravlunda skjutfält på eftermiddagen för att skjuta på avstånd upp till 1100m. Vi lyckades samla ihop ett tiotal plåtar och en handfull Magnetospeed träffindikatorer. Denna möjlighet är ett exempel på varför det är så viktigt att vi som kikarskyttar engagerar oss i tävlingar som funktionärer!

Andra bra tillfällen i Syd att få tillgång till att skjuta på längre håll (för oss som inte har oändligt stora jaktmarker) är:
– Sommarträffen som brukar hållas på Livgardets övningsfält i mitten av Juni varje år. En fältskjutning på plåtmål på upp till 1200m. 16 stationer med totalt ca. 40 mål och en promenad på ungefär 2 mil. Ett heldagsäventyr och Sveriges bästa fältskjutning alla kategorier!
– Cold Bore Range på Jylland organiserar skytte på upp till 2500m(!). Flera pass många helger per år. Man bokar tid på nätet på allt från en halvdag till hela helgen. Ibland har de också tävlingar. Ett tips är att det ligger nära Legoland vilket är lämpligt om man har familj, alla får leka lite.
– PRS-tävlingar (t.ex. Viking Rifle Series) har ibland mål på längre avstånd. Det finns inte några tävlingar i dagsläget som ligger i södra Sverige. RS-tävlingar innebär också inslag av förflyttningar och milt sagt speciella skjutställningar så de är kanske inte något för nybörjaren.

Alla alternativen ovan innebär lite åktur, men ibland får man ju offra sig.

Lite inspriation: