Tyfors Steel Open – RM i långhållsskytte

Lördagen 15 augusti gick Sveriges första Riksmästerskap i Långhållsskytte av stapeln i Tyfors. Lite drygt 60 deltagare var på plats vid uppropet klockan 6 på morgonen ivriga att komma igång och skjuta tävlingens 10 stager. Vann gjorde till slut Joakim Stigenberg på 100 träff av 111 möjliga följt av Johan Rapp och Robert Purvins.

Detta var min (Henriks) första tävling av den här sorten så som ett led i mitt arbete med att bli bättre på det här så har jag gjort detaljerad genomgång av tävlingen med lite kommentarer och lärdomar som jag tog med mig hem. Detta är kanske inte så intressant för de avancerade skyttarna utan mer riktat till de som vill ge sig in i matchen (vilket jag kan rekommendera).

Som förberedelse till tävlingen hade jag gått igenom matchboken noga och satt ihop små cheat cards med en summering av varje station (laminerade och stora som spelkort). Här skrev jag ner vilka målen var, avstånden, hur jag skulle klicka och annan bra info. Detta för att jag skulle kunna enkelt bocka av mina förberedelser medan jag väntade på min tur. Såklart hade jag också tränat en del på skyttetekniken från olika positioner samt att alltid alltid dra ut slutstycket innan förflyttning. Träningen gjorde jag med tävlingsgeväret, korthållsgevär och luftgevär.

Så till tävlingen. Jag presenterar stationerna i den ordning jag genomförde dom eftersom det ger en bättre bild av vad jag lärde mig under vägen.

Station 2, stage 3: Tank trapped
100 sekunder, mål två romber 40 resp. 25cm på 530m. Totalt 6 positioner och 12 skott från tank traps.
Tank traps är inte min favorit men något man måste stå ut med på denna typ av tävlingar. Upplägget denna gång var att vi hade två stycken i lite olika storlek och vi skulle skjuta två skott från en och sedan flytta till den andra.Positionen var valfri vilket innebar att man fick skjuta från klykan vilket gör det relativt lätt. Det var även s.k. hit to move vilket innebar att man måste träffa det stora målet innan man beskjuter det lilla. Träffar man inte fortsätter man skjuta på det stora.
Jag var väl lite nervös och fick inte till det riktigt, drog iväg skott helt åt helvete och var alldeles för långsam (mer om det senare), tror jag fick iväg 6 skott totalt och träffade 4. Nåja, jag var igång i alla fall och de andra i patrullen sköt ungefär likvärdigt så det kändes inte som katastrof.

Station 2, stage 4: The pit… and some more
100 sekunder, mål 2 runda mål 40 resp. 20cm i diameter. Totalt 6 positioner och 12 skott från en stock som började nära marknivå och slutade kanske 70cm över marken. Hit to move även här, alltså träffa stora först innan man skjuter lilla. Skjuter man lilla utan att ha träffat den stora blir det ingen poäng.
Alltså denna station borde vara lätt, eller hur? Denna gång hade jag hjärnan med mig och studerade hur de andra gav sig på stationen och jag la upp en strategi i förväg. När det väl var min tur glömde jag såklart av allt jag hade tänkt och fumlade en del. Jag var återigen alldeles för långsam och fick bara in 5 träff. Nåja, lite bättre i alla fall. Efter jag skjutit färdigt kom jag på en orsak till att det gick långsamt, jag hade kvar förstoringen på 30x efter att jag verifierade kulbanan dagen innan. Det kostade mig säker 20 sekunder på varje stage att leta efter målen. Noob mistake.

Station 3, stage 5: Welcome to the jungle
120s, 3 positioner, runda mål 80 och 50cm på 820m. Två skott på varje mål, sen förflyttning. Första positionen var en medelhög sten, andra var en klen granpinne och tredje var ytterligare en sten. Vi sköt från en glänta ganska brant uppåt och sista 650 metrarna var det omöjligt att bedöma vinden eftersom det var ett kalhygge bortom en kulle. För att skoja till det lite fick vi vänta utom synhåll för skyttarna så ingen chans att lära sig något där inte.
Det tog vad som kändes en evighet innan jag hittade rätt position på stenen men de första tre skotten satt som en smäck och sen var det granens tur. Att det var en ganska klen gren som svajade gjorde inte mycket för precisionen. Jag pepprade kullen med fyra skott innan klockan pep. Inte coolt, granjävel. 3 träff och jag undrade hur fasen jag skulle få till nåt när vi skulle göra samma övning på 90 sekunder istället….

Station 3, stage 6: Welcome to the jungle
90s, 3 positioner, runda mål 80 och 50cm på 820m. Två skott på varje mål, sen förflyttning. Alltså samma bana som föregående stage fast med 90 sekunder istället. Vi var tvungna att ta positionerna i en bestämd ordning så det fanns ingen väg runt granen. Nu kom vinden helt plötsligt också. Kulbanan har jag stenkoll på, men att bedöma vind när man sitter inne i skogen är inte helt enkelt. Denna gång gick det fortare i alla fall men jag misslyckades med att få in träff från stenen. Fram till granen där jag lyckades få till lite stabilitet genom att hålla vänsterarmen runt granstammen för lite stabilitet och dinga in två träff. Tiden tog slut prcecis när jag landat på andra stenen. Nu var humöret i botten, ynka fem poäng på två stationer av tio. Inte coolt. Enda positiva var att jag i a f hann längre på kortare tid, men vad hjälper det när man hastar iväg skotten?

Station 4, stage 7: Powder mountain
90s, liggande i en grop på en stenhäll, kvadratiska mål 80 och 60cm på 850m och ett runt mål 40cm på 810m. 12 skott, tre på varje plåt och ytterligare tre på första målet om man hade tid. Obligatoriskt magasinbyte, om man inte gjorde det nollade man stationen.
Här var jag först ut, men här kände jag mig ganska bekväm, jag vet att jag har koll på kulbanan och vinden var ganska lugn och hyfsat bra vinkel. Bestämde mig för att sätta tre skott i första magasinet och byta efter första målet. Sagt och gjort, tre träff på första, magbyte, tre träff på andra och tre på tredje. Hann få in första målet i siktet igen innan tiden var ute. 9 träff, nu vände humöret till det bättre. Enda förbättringen jag kunde komma på var att jag kunde ha kommit i skjutposition lite fortare, men jag missbedömde lite hur högt jag skulle ha benstöden.

Station 4, stage 8: The rock
90s, 3 positioner, 3 runda mål 30, 25 och 20cm på 425m. Tre skott på första, sen byte osv. Första positionen var från vänstersidan av en enorm sten, andra var från högersidan, tredje var liggande på lerjord. Jag är inte avis på de som sköt denna station när det senare började regna. Denna gång var jag sist ut så jag hade gott om tid att studera de andra och jag såg att flera hade benstödet nerfällt redan innan start så det gick jag också på. Tyvärr var mitt benstöd tydligen längre så jag fick lägga tid på att justera. Jag fick en patrullkompis till att filma och väl hemma sen såg jag att jag hade kunnat stå bättre med benen för stabilitet när jag sköt från stenen. Tyvärr fick jag bara med mig 5 träff av samma orsak som tidigare, jag sköt fort snarare än bra. Tönt.

Station 5, stage 9: Diamonds and boars
90 sekunder, 12 skott, tre grisar på 360, 410 och 520m samt en 40×40-romb på 555m liggande från en kulle högt över grisarna. Här hade arrangörerna skojat till det lite och vinden började ruska runt rejält i trätopparna på berget vi sköt från. Inte nog med 4 olika avstånd man skulle skjuta i en bestämd ordning, alla avsteg från det innebar missade poäng. Skjutordningen var: Första grisen ett skott, två skott på romben, ett skott på första grisen. Sen ett skott på andra grisen, två på romben tillbaks till andra grisen osv. Denna övning hade jag gått igenom mentalt ett antal gånger och här skulle det skjutas grisar. Såklart var allt som bortblåst när jag väl skulle skjuta så jag trasslade bort mig efter ett par skott. Lyckligtvis kunde jag reda ut var jag var så jag fick 4 träff med mig i a f. Här kände jag att jag inte kunde förbättrat något mer än att ha gjort rätt såklart.

Station 5, stage 10: Skillstage, kinda
90 seknder. 10 plus 2 skott, 3 runda mål 20cm på 295m, 30cm på 460 och 30cm på 520m. Inga stora mål m a o, men vi sköt i a f liggande från samma kulle som tidigare. Här gällde strikt hit to move mellan målen, man var tvungen att sätta två träff (inte skott) på första innan man gick vidare till andra osv. Gången var första, andra, tredje, andra, första. Tio skott plus två extra om det behövdes. Även här hade jag memorerat skjutordningen och hur jag skulle hålla över. Nu var det dags att ta igen. Två snabba träff på första, bra flyt i att jobba med förstoringen för att snabbt hitta målen, två träff hela vägen tillbaks till första där jag fick in en träff och hade målet i sikte när tiden var slut. Riktigt sköna 9 poäng. Målet att få med mig hälften av poängen hem var åter inom räckhåll.

Station 1, stage 1: The old but still fun barricade
90s, 8 skott totalt, 4 positioner, 2 skott per position. Kvadrat 20×20 på 295m oinne på skjutbanan där det var helt vindstilla. Som namnet antyder, en barrikad med två höjder, standard. Nu började jag känna mig varm i kläderna och all nervositet var borta, bara in och leverera. Såklart skulle jag på och stressa iväg skotten och fick även till ett vingel säkert en meter bredvid målet. 5 träff på något som borde vara enkelt. 25 sekunder tillgodo, hur var det nu med träff hellre än att skjuta många skott?

Station 1, stage 2: Barrels…..…and more barrels
90s, 12 skott, 6 positioner och två mål, rund 25cm och 15cm. Två skott per position och hit to move gällde, alltså först stora sen lilla. Tre olika tunnor där man fick välja vilka man ville skjuta från sålänge man bytte mellan tunnorna. En liggande på tvären av skjutriktningen, en på längden samt en stående. Nu hade regnet tilltagit och plåten på tunnan var rejält hal. Jag labbade en del med benstödet innan jag sköt och bestämde mig till slut för att köra det utfällt på lägsta höjden men ganska nära magasinet så att jag skulle kunna använda det och bakkudden även uppe på den stående tunnan. Jag valde att pendla mellan den längsgående och stående tunnan med början på den längsgående. Stabil hopkrupen position med knät som stöd och kudden under pistolgreppet på bössan. Här flöt det på bra och jag fick in bra med träff när jag plötsligt skulle skjuta och det klickade. Slut på skott i magasinet och jag hade tappat räkningen. I med andra magasinet och återigen, målet i siktet när pipet kom. Nåja, 8 poäng på tio skott var ju inte helt illa, men räknemissen sved.

Så, då var tävlingen slut men det gav verkligen mersmak. Jag måste passa på att tacka deltagarna i patrull två för trevligt och givande sällskap, vi var flera nya som garanterat tog med oss flera nyttiga lärdomar hem. Sen kan jag inte nog rosa arrangörerna och framförallt RO för det proffsiga och vänliga bemötandet. Vi hade många frågor men alla besvarades i lugn och ro.

Summering av lärdomar

  1. Make it count – Ta din tid och sikta. 5 skott och 5 träff är alltid bättre än tio skott och 4 träff. Både i tävlingen och för piplivet.
  2. Lär dig jobba med förstoringen. Du behöver inte så hög förstoring för att träffa plåtarna. När allt runt målet består av granar har du inga riktmärken att gå efter om du trillar av målet.
  3. Lär dig använda dina prylar, det är inte läge att experimentera under tävlingen. Du har ingen nytta av en ckye-pod om du inte vet hur du använder den. Själv hade jag med mig kuddar så jag hade kunnat starta kuddkrig. Mest användning hade jag av en hemmasydd ganska tjock kudde som satt fast under framstocken i kombination med en vanlig prs-kudde.
  4. Kom förberedd. Läs på i matchboken, att sitta på tävlingen och bläddra i en utskrift är meckigt. Är du förberedd kan du mentalt gå igenom stationerna i förväg.
  5. Kolla hur dom andra gör. Man roterar skjutordning inom patrullen så du har oftast gott om tid att se vad som funkar och inte funkar för de andra.
  6. Snacka med dina patrullkompisar. Utbyt erfarenheter, snacka vind, snacka prylar, ha roligt.
  7. Ha en plan. Gör en checklista på vad du behöver göra innan du skjuter, hur många skott, är det magbyte, vrid för drop och vind, kolla förstoringen, välj vilka tillbehör du ska använda. Gör en plan för hur du ska angripa problemet, i vilken ordning gör du vad och var ska du göra av alla kroppsdelar.
  8. Återigen, skjut hellre bra än fort.

Så, det var en noobs bekännelser. Det här gör vi om!

/Henke

Lämna ett svar