Kikarsikte – Vad syns i Sverige

posted in: Blogg, Fältskytte, PRS, Tävling, Utrustning | 0

Kikarsikte är ett område där man kan lägga hur mycket pengar som helst. Ett vanligt uttryck som hörs är att man ska lägga dubbelt så mycket på siktet som man lägger på sitt gevär, något som jag personligen tycker är skitsnack. Jag har sett tillräckligt många skyttar på fältskjutningar göra mycket bra ifrån sig med sikten ett par nivåer ner från toppen. Man kommer mycket långt med ett mekaniskt välfungerande sikte med ett bra riktmedel. Visst är det lättare att justera rattarna utan att titta när varje klick känns som att knäcka ett kycklingben, men på en fältskjutning har du gott om tid att vrida och kika samtidigt. Här kommer en genomgång av sikten i olika prisklasser som syns på fältskjutningar. Observera att nedan är bara en enkel översikt baserad på observationer från fältskyttetävlingar.

Ett par termer först:
-CW och CCW anger åt vilket håll vreden vrids. CCW- Counter Clock Wise är det vanligaste vilket innebär att vredet fungerar som en skruv, dvs att ska justera så at tträffpunkten höjs så skruvar du på samma håll som om du skulle skruva ut (upp) en skruv. CW – Clock Wise, är tvärtom.
-Zero-stop är en inställning så att man inte kan vrida under nollan på höjdvredet. Mycket praktiskt om man vill vara säker på vilket varv man är på eftersom man alltid kan vrida ner till nollan.

Statistik från Haparanda Longrange

På tävlingen Haparanda Longrange för man statistik över utrustningen som används av deltagarna och sorterar man bort de sikten som bara används av enstaka skyttar får man följande topplista:

SikteAntal
Kahles K624I14
Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×5611
Delta stryker 4,5-30 FFP8
Minox ZP5 5-25×567
Schmidt & Bender PM II 5-25×56, 3-20×567
Vortex Viper PST 4-16×50 eller 6-24×507
Steiner 5-25×564
Vortex Viper PST Gen II 5-25×504

De fyra stora

Det finns fyra sikten som är vanliga trots en ganska häftig prislapp. De har allt man kan begära när det kommer till optisk kvalitet, bra mekanik, bra riktmedel, bra garantier.

Kahles k624i och nyare modellen k525i
Kahles taktiska sikte är nog det populäraste av high-end-siktena som syns. Sifferkombinationen i namnet har med förstoringsspannet att göra, 6-24ggr på den äldre vanligaste modellen och 5-25ggr på den nyare. I och med den nya modellen har dom också höjt priset ganska rejält till en bit över 30k medan man kan hitta begagnade 624or för en bit under 20k. Det finns flera valmöjligheter när det kommer till riktmedel, mest känt och efterfrågat är förmodligen MSR. Siktet har ett par egenheter som kan vara värda att nämna:
-Parallaxvredet sitter på ovansidan under höjdvredet istället som ett separat vred på sidan på motsatt sida av vindvredet som de flesta andra har.
-Man kan välja vilken sida man vill ha vindvredet på. Vanligtvis sitter vindvredet på vänster sida, men man kan också få det på höger sida om man vill.
-Man kan välja om man vill ha CW eller CCW på rattarna.
-Höjdvredet har ett stort justeingsomfång per varv det har automatiskt zero-stop samt en röd plopp som hoppar ut på ovansidan när man vrider in på andra varvet. Det gör det enklare att se till att man inte vrider bort sig.

Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56
Vortex toppmodell är en populär modell bland tävlingsskyttar i USA (kanske tack vare ganska omfattande sponsringsavtal) men också ganska vanlig här hemma. Det har ett något större förstoringsomfång än ovanstående sikten, men i övrigt saknas möjligheterna att konfigurera siktet. Det finns ett par olika riktmedel, men där slutar det. Det är det billigaste siktet bland toppmodellerna

Schmidt & Bender PMII 5-25×56
S&B PMII (Police Marksman II) är ett av dom klassiska långhållssiktena och går att få i en mängd olika konfigurationer när det kommer till rattarna. Man kan välja riktning (CW/CCW), justeromfång, belysning, taktiska klick och flera andra alternativ. Dessa alternativ markeras genom bokstavskombinationer som kan vara svårtydda milt sagt. Prisbild runt 35k nytt och mellan 20 och 30k begagnat. De har också ganska nyligen stigit i pris vilket avspeglar sig i begagnatpriserna.

Minox ZP5 TAC 5-25×56
Sist av de fyra exemplen är ett sikte som kommit starkt den senaste tiden. Har de viktigaste funktionerna, bra optik och mekanik. Det finns flera bra genomtänkta riktmedel, men där upphör konfigureringsmöjligheterna mer eller mindre. Prisbild ca. 34k nytt och inte så vanligt begagnat än.

Sådär, då var de obligatorska toppsiktena avklarade. Ska du lägga de beloppen som behövs för dessa är det nog en bra idé att bege sig till en säljare som kan låta dig jämföra siktena sida vid sida så att du kan bestämma vad som passar dig bäst. Oavsett vilket du väljer så är det bra grejer. Bra komponenter kostar och ska man få ner priserna måste man oftast göra det på bekostnad av komponenterna.
Så vad har vi i prisklasserna under som kan vara av intresse då?

Mellanklass

Delta Stryker 4.5-30×56
När polska Delta Stryker kom för något år sen möttes det med en viss skepsis, men en stabil kikare med alla funktionerna (taktiska rattar, belysning, zero-stop) och riktmedel anpassade för skytte har gjort att den uppskattas av många skyttar. Det är en FFP-kikare men det finns även en SFP-modell med förstoringen 5-50×56. I det stora hela ett mycket kompetent sikte men vissa anser att rattarna är i svampigaste laget, men detta är enkelt avhjälpt genom att städa bort fettet på o-ringarna inne i rattarna och ersätta det med ett som är mindre fett.

Vortex Viper PST gen 2
Vortex skyttesikte i mellanklass. Uppskattat av många för sin stabila mekanik och sina bra garantier. Taktiskt riktmedel som går igen i flera av Vortex modeller. En kritik som riktats är att mätskalan i riktmedlet ligger väldigt långt ut i kanten där optiken kanske inte är som bäst.

Athlon Ares ETR 4.5-30×56
Athlon är ett relativt nytt amerikanskt märke som slagit sig in på amerikanska marknaden genom att erbjuda bra teknik och glas. De erbjuder även en 30års garanti vilket är mycket uppskattat. ETR är uppföljaren till BTR med bättre glas och det är mycket likt Delta Stryker i funktion och utseende. En nackdel kan vara andrahandsvärdet då det är ett relativt okänt märke i Sverige.

Budget

Budget kanske är fel ord då vi fortfarande talar om rätt många tusenlappar, men som nämnt innan får man också vad man betalar för när man måste kompromissa någonstans. Det är långt ifrån alla som tillverkar kikarsikten gjorda för avancerat skytte och det blir då också svårt att ge några direkta rekommendationer då kompromisserna i glas och mekanik blir ganska påtagliga.

Begagnade sikten
Begagnade sikten kan vara ett bra köp. Vortex är ganska vanliga på begagnatmarknaden och priserna ligger på 50-70% av nypriset och med lite tur man man få med en del extrautrustning som ringar och flipp-skydd. Ett begagnat kvalitetssikte är nästan alltid bättre värde än ett nytt sniksikte.

Som slutsats kan man väl summera hela ämnet kikarsikten med en mening: “Köp så bra sikte du har råd med

Lämna ett svar