10 missar på en fältskyttetävling

posted in: Blogg, Fältskytte, Kikarskytt Syd, Tävling | 0

När man är på fältskyttetävling finns det en mängd misstag man kan göra. Det finns dom som säger att när man gjort alla så börjar man om igen. Många känner säkert igen sig, man står där och väntar på att markören ska flagga för välkomna 6 poäng, full pott men så visar han istället en total bom. Nedanstående misstag görs varje tävling av någon, även skyttar som varit med sen krutet uppfanns.

Nedan kommer några exempel med lösningar

1 Inte skjuta alla skott
Att inte skjuta alla skott är en klassiker. Man ligger där och skjuter i godan ro och när man ska stoppa i säkerhetsflaggan efter eld upphör så sitter det en patron i vägen.
Lösning: Fortsätt skjut tills det inte smäller längre. Kolla att loppet är tomt när du anser dig klar.

2 Glömma att skruva för avstånd
Du ligger där och mäter och får avståndet till 420 m. Du ligger nöjt och dubbelkollar din mätning, det är ju så gott om tid. “Osäkra!” Ropar stationschefen, “15 sekunder kvar NU!”. Du gosar in dig, siktar, lägger fingret på avtryckaren och får iväg första skottet direkt när han ropar “ELD!”. Markörerna åker ner och du snackar med dom andra i patrullen, dom har också mätt till 420m. När ditt resultat flaggas har du bommat helt, när du svärande packar ihop din bössa ser du att höjdratten är kvar på noll…
Lösning: Vrid upp höjdvredet till ett ungefärligt värde redan innan du laddar. Träna sen in rutinen, mäta, läsa tabell, vrida, dubbelkolla.

3 Skjuta på fel tavla
Rutinen sitter där, du har gjort allt rätt, mätt till samma som den där duktiga skytten till höger om dig. När det är dags för markering på tredje tavlan av 8 rapporterar markörerna om överträff. 12 träff istället för maximala 6. Du börjar ana oråd. Du ligger på plats 7 och tavlorna är grupperade i grupper om 4. Mycket riktigt, du har skjutit perfekt, men på fel tavla och nollar din egen.
Lösning: Innan du börjar skjuta, zooma ut så att du ser alla tavlorna. Ha inte högre förstoring när du skjuter än att du kan dubbelkolla att du är på rätt tavla mellan skotten.

4 Skjuta åt helvete högt
Höjdvredet kan ofta vridas både två och tre varv innan man når max. Ett klassiskt misstag är att ligga ett helt varv fel vilket lätt kan göra att man skjuter ett par meter över målet. Det är också lätt hänt att man inte märker det så att det tar ett par stationer innan man hittar felet, med många missar söm följd. Vissa sikten visar på vredet vilket varv man är på, men det är ändå lätt att missa.
Lösning: Skaffa ett sikte med s.k. Zero-Stop där man kan låsa nedre gränsen i justeromfånget. Ta sen för vana att alltid vrida ner till noll efter avslutad skjutning.

5 Blanda ihop höger med vänster
Det kvittar om du är en gud på att bedöma vinden över fältet och genom skogen om du inte kan skilja höger från vänster. Vrider du så att du hamnar 30 cm åt vänster när vinden kommer från höger så blåser du 60 cm åt fel håll och det finns inga tavlor som är så breda.
Lösning: Tänk!

6 Slarva med uppsättningen av bössan
Lutar bössan förskjuter du siktlinjen mellan kikarsikte och kulbana. Det får till följd att du träffar bredvid målet. Denna effekt är mer påtaglig ju längre avstånd du skjuter på. I bästa fall gör du grannen glad med några extra träffar.
Lösning: Skaffa ett sånt där litet vattenpass man sätter på kikaren eller ett fäste med inbyggt vattenpass.
Läs mer om fenomenet här

7 Skjuta för tidigt
Man ska börja skjuta efter att stationschefen kommenderat eld. Man ska inte skjuta när det ropas 15 sekunder kvar. Gör man det får man motsvarande avdrag på resultatet som antal tidiga skott.
Lösning: Skärp dig! Gör som du blir tillsagd.

8 Ställa parallaxen fel
Om du inte har parallaxen rätt inställd kan riktpunkten flytta sig i siktet om du inte har huvudet på exakt samma plats varje gång. En minimal förflyttning gör att du hamnar långt utanför tavlan. Vissa sikten kan t.ex. ändra parallaxjustering om du ändrar förstoring, så om du mäter på maxförstoring och sen backar när du ska skjuta så kan det ändra sig och det är inte säkert att du ser skillnaden i skärpa i stundens hetta.
Lösning: Lär känna ditt sikte och hur det fungerar. Ta för vana att grovjustera parallaxen innan du laddar och sen finjustera innan du skjuter.

9 Bara ladda fem patroner
Det är bra att ha ett magasin som rymmer 6 patroner. Om man har ett femskotts och laddar ett skott i loppet finns det alltid en chans att man glömmer nåt. Även när man har ett sexskottsmagasin så kan det hända att man inte petar i alla patroner.
Lösning: Kolla, dubbelkolla och träna på rutinen. Om du har möjlighet så placera skotten 6 och 6 i förvaringslådan du tar skotten ut innan du laddar.

10 Mäta figuren på fel håll/kolla fel i din tabell
Det finns olika filosofier för vilket håll man mäter på figuren. Vissa argumenterar för att alltid mäta på höjden ifall målen inte är vinkelrätt mot skytten och det finns absolut en poäng i detta. Andra argumenterar för att mäta på det största hållet och det finns absolut en poäng i det också eftersom påverkan av ett mätfel blir mindre. Ett tredje alternativ som tar lite längre tid är att mäta på båda hållen. Oavsett är det många som använder sig av tabeller med ett mål och tabell per sida, och då gärna med mått för både bredd och höjd. Läser man då ur fel tabell eller mäter på fel ledd så blir avståndet lite galet.
Lösning: Enklast är att alltid mäta på höjden och ha det som rutin och sedan enbart ha höjdtabellen i dina kort. Alternativt kan du noga märka ut vilken ledd du ska mäta på de mål där det inte är uppenbart vilken ledd som är störst. Sen skadar det ju inte att vara vaken när du mäter och kollar tabell heller.

Har du fler exempel så hör gärna av dig. Alltid kul att gotta sig åt andras misstag.

Lämna ett svar