En fältskyttetävling är en utmanande tävlingsform som ställer krav på skjutskicklighet, vindmätning och avståndsbedömning samt att man kan kombinera dessa tre under tidspress.
Utrustning du behöver (mer under avsnittet Utrustning i menyn):
Gevär med magasin för minst fem skott, man skjuter nämligen 6 skott på tid
Kikarsikte med riktmedel som gör det möjligt att mäta avstånd (sikten med elektroniska avståndsmätare är inte godkända)
Ljuddämpare är inte nödvändigt men minskar rekylen vilket gör det lättare att hitta tillbaks till målet efter du skjutit. Mynningsbroms är inte tillåtet.
Benstöd (endast bipod eller ryggsäck brukar vara tillåtet, inte tripod eller liknande)
Baksäck
Tabell, miniräknare eller TrueMiller för att beräkna avstånd
Tabeller för hur din kula trillar med avståndet samt påverkas av vinden
OBS! Det finns även regler för utrustningen i regelverket Regelbok nationellt skytte
Övrigt som kan vara bra att ha:
Vindmätare
Vindindikator
Skjutmatta
En väska eller liknande att bära all utrustning i
Tävlingsdags
Oftast vill arrangören att man anmäler sig i förväg och andra tillåter att man anmäler sig på tävlingsdagen. Vissa klubbar arrangerar gemensam koordinerad anmälning, andra inte. När man anmält sig delas man upp i patruller om 4-16 deltagare och man får en tilldelad starttid då man ska infinna sig på första stationen. Har tävlingen långt mellan målen behöver man ha en bil att åka runt tävlingen med.
I en patrull får man tilldelat en position som man använder att skjuta ifrån på varje station, detta för att det ska bli enklare att hålla ordning på resultaten. Man utser även en patrullchef som får ansvar för att notera skjutresultaten i en patrullbok. Det kan vara bra att veta att skjutresultaten noteras även vid målen så att man kan sammanställa och verifiera resultatet om det skulle finnas behov av detta. Är det första gången du tävlar så säg till patrullen eller till stationscheferna så är de ofta lite snällare mot dig.
Tips: Glöm inte patrullboken på taket på bilen innan du åker till nästa station, det är lätt hänt att den halkar ner i ett dike. Smit inte heller hem så snart du skjutit klart med patrullboken i bilen. Det har hänt och det blir bara jobbigt då 🙂
Framme vid stationen
Patrullen samlas vid en haltpåle innan man får gå fram till skjutplatsen. Vid haltpålen informerar stationschefen om förutsättningarna för stationen; vilken figur man skjuter på, hur lång skjuttid de olika klasserna skjuter på osv. Lyssna noga och anteckna om du är rädd för att glömma av något. Särskilt figuren kan vara bra att notera eftersom flera figurer är snarlika och man skjuter bort sig om man räknar på fel figur/avstånd. Detta är också ett bra tillfälle att kolla vindriktning och räkna ut hur mycket vind du ska räkna med när det är dags att justera ditt sikte.
När det är dags att gå fram är det bra att snabbt gå till sin utsedda plats och börja packa upp sin utrustning. Detta är något man med fördel kan träna på innan eftersom det kan vara lite stressigt att få allt på plats innan skjutledaren kommer med sina kommandon. Det är en del som ska göras; lägga ut skjutmatta, sätta upp bössan så den pekar åt rätt håll, ta fram magasin och baksäck osv. OBS! Ladda inte förrän du blir tillsagd.
När skjutledaren tycker det är lagom kommer denne att ge det första kommandot: “Med minst ett knä i marken med sex patroner ladda och säkra.”
När alla gjort det kommer kommandot: “Inta skjutställning” (då lägger du dig ner bakom kikarsiktet) och kort därefter “Jag kommenderar eld om två minuter från och med nu!”
Nu börjar det roliga. Du letar upp ditt mål och börjar mäta hur stort det är i ditt sikte. När du gjort det kollar du upp i din tabell eller räknar ut vad avståendet är basearat på figurens storlek och ditt mått. När du har ditt avstånd kollar du i din tabell hur många klick på kikarsiktet du ska vrida, både för avstånd och vind.
Snart (de första gångerna alldeles för snart) kommenderar skjutledaren “Osäkra, femton sekunder kvar från och med nu!”
Tiden går, lugn och fin “Färdiga….ELD!”. Nu är det dags att skjuta. Sex skott, ta det lugnt, du har ofta mer tid än det känns som. Är det flera klasser kommer det flera slutkommandon, t.ex. “Första slut” efter 30 sekunder följt av “Eeeeeld uuuphööör” efter 45 sekunder. Kikarskyttar har nästan alltid den kortaste skjuttiden och kommandona ska vara tre sekunder långa så du hinner fortfarande elda iväg ett skott medan skjutledaren hojtar.
Sådär, allt är klart och nu ska du ordna för visitation, dvs. ta ut magasin och stoppa i säkerhetsflagga. Har du ingen säkerhetsflagga tar du ut slutstycket och håller upp geväret så att skjutledaren kan se genom pipan. När alla är visiterade kan du börja plocka ihop dina grejer och markörerna kommer att åka ner till tavlorna för att kolla träffarna. Man får lov att kolla vad dom gör i en målkikare, men man får under inga omständigheter ligga bak en bössa när det är folk i skjutzonen.
Markörerna jobbar ofta i par. Stationschefen noterar resultaten i protokollet och två ur patrullen blir ansvariga för att läsa upp resultat samt att kolla att han skriver rätt. Arbetsgången är som följer (om dom vet vad de ska göra)
Förste man räknar ihop antalet träffar och skriver det på ett s.k. blinderingsprotokoll som sitter ovanför tavlan. Andre man kontrollräknar och markerar med hjälp av en markörspade viket resultat man fått, oftast både träff och innerringsträff.
När alla resultat är upplästa kontrollerar man att alla är nöjda varefter markörerna kritar hålen och klistrar täcklappar. När man kritar ska man stå bredvid målet och klart och tydligt sträcka fram handen och krita hålen ett och ett så att skyttarna ska kunna se ungefär var man träffat (ta med kikare). Anledningen till att man kritar är att man ska kunna se om det är ett gammal hål ifann en klisterlapp trillar av.
Stationschefen läser upp resultatet när allt är markerat och om alla är nöjda med resultatet går man vidare till nästa station.
När man passerat alla stationer lämnar man in patrullboken till sekretariatet och när alla skjutit färdigt sammanställs resultaten klassvis. Poängen räknas i följande ordning:
-Träff, hur många gånger du träffat tavlorna
-Innerringar, hur många gånger du träffat innerringen, ett mindre område på figuren.
-Insatsmål används ibland, ofta C-mål med poängringar där poängen alltså räknas samman.
Målen och rekommenderade avstånd finns i avsnitt 3.7 Svenska Skyttesportförbundes regelsamling för gevärsskytte:
Regelbok nationellt skytte
Där kan du också hitta andra regler som kan vara av intresse för fältskytte
Enkelt va? Seså, boka in dig på en fältskyttetävling snarast!
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.