Utrustning för att komma igång – Gevär

posted in: Utrustning | 0

För att komma igång med kikarskytte behöver man såklart en bössa och ett kikarsikte. I detta inlägg kommer vi att titta närmre på geväret och vad du ska tänka på där. OBS! Det finns även regler för utrustningen i regelverket Regelbok nationellt skytte

Gevär

Gevär, pang, bössa, kalla den vad du vill, men du behöver en för att kunna skjuta. I princip så klarar du dig med vilken bössa som helst så länge den har någorlunda bra prestanda och precision. Dock är det vissa fabrikat som har fördelar genom att vara konfigurerbara mer än andra.

Innan du läser vidare kan du kolla första avsnittet av en serie där Ryan Cleckner (amerikansk prickskytteguru) berättar om långhållsskytte från grunden. De prioriteringar han anger i början av klippet är mycket sunda, i kort: Köp en lagom bössa och ett vettigt sikte, spendera sen resterande pengar i budgeten på att skjuta, skjuta, skjuta. Länk till klippet

Hur skaffar jag ett gevär?
Först och främst måste du ha en licens och då finns det två alternativ:
Målskyttelicens
För att få en målskyttelicens för ett gevär måste du vara medlem i en klubb, varit aktiv under en längre period (oftast minst 6 månader) och vara bedömd som skötsam av polisen. Det är i dagsläget begränsat vilka gevärsfabrikat/modeller man kan få målskyttelicens på, men Sauer 200 STR är den vanligaste idag.
Jaktlicens
Udda nog så står det i regelverket för fältskytte att om du vill ställa upp i kikarklass måste du ha ett gevär med en annan licens än målskytte, t.ex. jaktlicens. M a o måste du ta jägarexamen för att skjuta skyttetävlingar… Har du väl jägarexamen kan du köpa ett lämpligt gevär och du har många fler valmöjligheter än för målskytte. Du får jaga och utöva målskytte med ett gevär på jaktlicens men du får bara utöva målskytte med ett gevär på målskyttelicens.

Många klubbar har gevär du kan låna på träningar och då behöver du inget eget. Problemet kan vara att dom bara har dioptergevär och inga med kikare monterad.

Värt att tänka på är att det kan vara en långdragen process att skaffa licens på ett vapen i Sverige. Beroende på i vilken region du bor kan det ta allt mellan 1 och 20 veckor innan handläggarna rör ditt ärende.

Kaliberval
Nästa avvägande du måste göra är vilken kaliber du vill skjuta med och den kanske viktigaste faktorn där är att du ska ha råd att skjuta annars är det ju meningslöst. Det finns en mängd spännande kalibrar att välja mellan men i dagsläget i Sverige finns det egentligen bara två alternativ om du vill kunna öva och tävla med någorlunda bibehållen ekonomi utan att handladda, 6.5×55 och 308 winchester.

6.5×55 – Gubbsjuan, nationalkalibern osv. är standardammunitionen för skyttetävlingar sen lång tid tillbaka och Norma erbjuder bra tävlingsammunition till et relativt bra pris. Det skadar inte att kalibern har en relativt snäll rekyl och mycket bra ballistiska egenskaper. Man kan skjuta över 1200m med bibehållen precision och om man köper i tusenpack lönar det sig i princip inte att handladda. Övningsammunition och tävlingsammunition är samma och kostar ca. 6-10kr/skott beroende lite på hur många du köper och var. Norma är avsevärt billigare än Lapua.

308 Winchester – 308an är en mycket vanlig jaktkaliber vilket såklart är positivt om man vill använda bössan till annat än att bara slå hål i papper eller dinga plåt. Rekylen är lite tuffare och når inte upp till de ballistiska egenskaper som 6.5×55 har, men för t.ex. fältskytte räcker den mer än väl. Eftersom det är en vanlig jaktammo så finns det ett flertal billiga typer av övningsammunition, många får t.ex. mycket bra precision med GGGs 147grainare. Tävlingsammon för 308 är i allmänhet några kronor dyrare per skott än 6.5×55. Övningsammo 5-7kr/skott, tävlingsammo 10-20kr/skott

Övriga vanliga kalibrar
6.5 Creedmoor – En relativt ny kaliber, snarlik 6.5×55 i prestanda. Mycket populär i USA
6XC – En klass 2-patron i 6mm känd för sin precision
6mmBR – Yterligare en klass 2-patron i 6mm speciellt framtagen för tävlingsskytte
listan kan fortsätta hur långt som helst med alla specialvarianter. Fabriksammunition i ovanstående kalibrar är tillgänglig, men kostar mellan 13 och 20 kronor skottet beroende på mängden du köper.

Pipliv är också en faktor att ta hänsyn till när man väljer kaliber. en pipa kostar mellan 5 och 15 tusen att byta beroende på fabrikat och gevär. En snabbare kaliber som tvingar ut en kula under högt tryck sliter såklart på pipan och när pipan är utsliten tappar den precision. När man handladdar kan man välja var man vill ligga med laddningarna och påverka piplivet avsevärt. Bra kulor i hög hastighet klarar vinden bättre, men sliter mer. Efter ca. 4-5000 skott har en pipa i kaliber 6.5×55 ofta tappat stinget som behövs för tävlingsskytte, men då ska man tänka på att för jaktbehov klarar den många många år ytterligare.
En ungefärlig listning av kalibrarna ovan utifrån längst till kortast pipliv: 308 > 6mmBR > 6.5 creedmoor > 6.5×55 > 6XC. Lite länkar:
Accurateshooter.com
Wikipedia om overbore

Vilket gevär ska jag välja

Vilket gevär du ska välja är i huvudsak en fråga om budget. Har du redan ett jaktgevär med bra precision så börja där och se om långhållsskytte är något för dig. Det finns många exempel på skyttar som med stor framgång skjuter med gamla klassiska jaktbössor även om de kanske ofta fått sig en översyn och en ny pipa. Nedan är några bra alternativ om du ska köpa en ny eller begagnad för ändamålet (dessa tre gevär täcker in en mycket stor majoritet av de gevär som används av svenska skyttar):

Sauer 200 STR
Sauern är den enhetsmodell som används inom det nationella skyttet och man kan få tag i dem till attraktiva priser när diopterskyttar pensionerar sig, det är en renodlad skyttebössa med den rätta ergonomin. Förutom bra precision är en av de stora fördelarna med en STR att man byter pipa med ett enkelt handgrepp och att det finns bra pipor tillgängliga för 5-6000kr. Standardpipan är 6.5×55, men även andra kalibrar nämnda ovan finns att tillgå. Nya är de förhållandevis dyra och utbudet är dåligt när det kommer till tredjepartsutrustning för att förbättra ergonomi t.ex. chassin och fästen för kikarsikten eller annan kringutrustning. Priser från ca. 7000(beg)-23000(ny)

Remington 700
En av världens mest tillverkade vapenmodeller och tack vare detta finns det enormt utbud av tillbehör och tredjepartskomponenter. Man säger ofta att en Remington 700 är något man bygger vidare på. Det finns en mängd olika modeller och de dyrare skyttemodellerna är ofta mer välgjorda än de billigaste och det brukar avspegla sig i precisionen. Man kan ofta hitta custombyggen baserade på en 700 till mycket bra priser i förhållande till vad de kostat att sätta ihop. Räkna 10-20000 kr i inköp beroende på modell och mängden tillbehör. Utbudet av stockar och chassin kan tillfredställa alla smaker varesig det gäller estetik, ergonomi eller ballhetsfaktor. Klarar du av att använda en skruvmejsel byter du stock på 2 minuter.

Tikka T3/T3X
Den finsktillverkade Tikkan är känd för sin fina precision direkt ur lådan. Den finns i många olika kalibrar och modeller, men de du antagligen vill ha är Varmint eller Sportermodellerna med tjockare pipa och större magasin. Sporter är modellen gjord för skytte och har en stock likande den Sauer STR har medan Varmintmodellen har en mer jaktanpassad stock. Båda alternativen är vanliga på skyttetävlingar precis som de är och det finns flera i Sverigeeliten i PRS som lovordar Sporterstocken. När man kollar på tillbehör så ligger Tikka mitt emellan Sauer och Remington i utbud. Det finns alltså gott om stockar och chassin att hänga på om du vill. Priser ca. 8000 (beg i plaststock) – 24000 (ny Sporter)

Statistik från deltagarna i Haparanda Longrange, PRS-tävling

GevärAntal
Tikka T3/T3X33
Sauer 200 STR (plus SSG 3000)16
Remington 700 (plus kloner)10
Sako TRG 22/M108
KaliberAntal
6.5×5534
.308 Winchester10
6.5 Creedmoor9
6mm XC5
6.5×47 Lapua4
.260 Remington3

Att tänka på när du köper ett begagnat gevär

Var noggrann och gör din hemläxa ordentligt innan du ger dig ut i djungeln på jakt efter ett gevär. Du kommer att hitta mängder av annonser på Blocket där säljaren lovar att bössan håller en femkrona på 300m “om skytten gör sitt” och detta ska du såklart ta med en rejäl nypa salt. Skicket är viktigt, men ska du skjuta mycket med geväret så kan det vara en bra idé att försäkra sig om att det inte gått 10000 skott som lånegevär i en skyttebiograf. Försök få provskjuta vapnet innan du köper.

Att köpa av en handlare kan vara tryggt eftersom du har garantier och annat, men värt att tänka på där är att geväret oftast är ett inbytesgevär och säljaren har ingen aning om hur det skjutits tidigare. I övrigt är det smidigt att köpa av en handlare eftersom de hanterar licensansökan och administrationen åt dig. Det är ofta möjligt att byta in ditt eget gevär om du har ett du vill uppgradera. När du får licensen på posten skuttar du glatt till handlaren och hämtar ut bössan. passa på att be dem laminera licensen åt dig, det gör de gärna.

Att köpa ett gevär av en privatperson – Så går det till

Att köpa ett gevär av en privatperson kan låta skrämmande, men det är ganska enkelt om man bara ser till att kolla upp vapen och säljare ordentligt. Att köpa ett vapen av en etablerad medlem på Robsoft är ofta en mycket tryggare affär än att handla av någon på Blocket. Det finns folk som byter bössor som en annan byter kallingar så det är inte ovanligt att folk tröttnar på bössan medans de väntar på att licensen ska bli behandlad av polisen, det kan vara ett bra tillfälle att få tag i en nästan ny bössa.

Såhär gör man:
1. Gör upp affären med säljaren, ofta betalar man en handpenning på 10-25%. Tänk på att säljaren kan vara lika nojig som du för att något kan gå fel. Gör ni upp affären över telefon så be att få en kopia av säljarens körkort tillsammans med båda sidorna av hans licens. Gör ni upp affären öga mot öga så ska du ha hans licens med dig hem eller åtminstone en kopia om han hellre vill lämna in licensen till polisen.
2. Skicka in ansökan på Polisens e-tjänst så får du den registrerad direkt och du får diarienummer på mailen inom ett ögonblick. Är du rädd för internet så går det bra att skicka in i pappersform, men då förlänger du tiden det tar att få licensen behandlad.
3. Skicka in säljarens licens till handläggarna hos polisen i den region som kommer att handlägga ansökan. Du kan också knalla till din lokala polisstation och lämna in den, lägg den då i ett kuvert med ditt diarienummer och kontaktuppgifter.
4. Efter ett tag kommer du att få ett inbetalningskort från polisen med handläggningsvgiften. Ditt diarienummer gäller som könummer, men har du inte betalt avgiften kommer din ansökan inte att handläggas förrän du gjort det och polisen kommer INTE att påminna dig. Du kan med fördel även betala in avgiften när du ändå är hos polisen och lämnar in säljarens licens.
5. Vänta…
6. vänta ytterligare
7. Grattis, om du är en rättskaffens person får du din licens i brevlådan efter ett tag. Säljaren får en kopia så att han kan se att du fått licens på vapnet.
8. Hämta vapnet hos säljaren eller be honom skicka det. Tänk på att det är dyrt och omständigt att skicka ett vapen så det kan vara bra att komma överens om hur det ska lösas i förväg. Det måste skickas med Postnord värde och i två paket, slutstycke i ena och gevär i andra. Det kostar ca. 700kr och man måste ta sig till ett företagscenter. Dessutom så måste paketet vara inslaget i omslagspapper och alla skarvar ska tejpas med en speciell tejp som Postnord har som är överjävlig att sätta på eftersom den går sönder hela tiden. Skarvarna ska också signeras. Glöm inte att ett värdepaket inte är spårbart på vanligt vis så få inte panik om sändningsreferensen du får av säljaren inte hittar något paket.

På PRS-tävlingar är det inte ovanligt att man för statistik över vilken utrustning de olika skyttarna använder. I nedanstående exempel är det såklart mest väldigt erfarna skyttar, men man kan tydligt se att man kommer långt med “vanliga bössor” och vanlig ammo. Det första året eller så har du garanterat mer nytta av att lägga pengarna på ammo och att skjuta, skjuta, skjuta.
Utrustning använd av avancerade tävlingsskyttar

Lycka till!

Hittar du några felaktigheter eller tycker att något ytterligare borde läggas till så meddela gärna på admin@kikarskyttsyd.se

Lämna ett svar