Träning med 22lr

posted in: Korthåll, Träning | 0

En 22a är ett användbart träningsverktyg om man gör det rätt. Till råga på allt är ammunitionen billig och det är inte alltid man behöver ha rekylen i axeln för att träningen ska göra nytta. Eftersom man i allmänhet inte skjuter på så långa avstånd med en 22a så ställer skyttet inte heller lika stora krav på kikarsiktet.

Här kommer lite tips på övningar man kan göra med sin 22a för att förbättra sitt gevärsskytte.

Fältskytteträning

Att träna på att mäta går precis lika bra med en 22a. Skaffa fram ett gäng korthållsmål för fältskytte och sätt igång. Även hela proceduren runt att sätta upp bössan på skjutplatsen, ladda, mäta och sen skjuta är något man kan träna på ett bra sätt. Kör med realistiska skjuttider och träna på att justera riktpunkten dynamiskt efterhand som du ser var du träffar.
Glöm inte att träna målskifte, något som förekommer ganska ofta på fältskjutningar. Det innebär att du har två eller flera mål som ska beskjutas med t.ex. tre skott på varje. Du måste alltså mäta och korrigera för två olika mål på samma tid som du hade haft om det var ett mål.

Här kan du ladda ner korthållsfigurer

Hastighetsträning

Att skjuta fort är inte bara roligt, det är väldigt nyttigt också. Precis som med allt annat blir man fartblind efter ett tag och tiden går allt långsammare. Tränar du på att skjuta fort kommer du att bli bättre på att göra det du ska för att träffa rätt under tidspress, något som är väldigt nyttigt inom fältskyttet där det inte är ovanligt med skjuttider ner mot 20 sekunder för 6 skott. Du tränar dig också på att hantera matningstrassel och annat som gör att du måste lämna din skjutställning. Träning ger färdighet och i detta fallet lugn i stressade situationer. Bra tempo att börja med är tre sekunder per skott och sen jobba sig neråt. Efter ett tag är 10 skott på 12 sekunder med träff på en 50mm-tavla på 50m inte en omöjlighet.
En stor fördel med att skjuta med 22an är att du inte bränner sönder finpipan. Du kan skjuta hundratals skott på kort tid utan att ens känna en värmeförändring på pipan.

Avancerade övningar

Ju mer avancerat du tränar desto bättre blir du på standardsituationerna. Övningar att testa:
-Sätt upp tre gummimål likt de på bilden längst upp på sidan. Stora målet ger en poäng, mellan 2 och lilla 3. Du ska skjuta 6 skott på 20 sekunder och du måste tala om innan vilket du skjuter på annars räknas inte poängen. Missar du tappar du motsvarande poäng. Svårigheten består i att målen gungar när man träffar dem och det tar några sekunder innan de lugnar sig tillräckligt för att man ska kunna få in en säker träff, alltså tvingas man att byta mål. Träning för hjärna och skytte.
-Know your limits, en statisk övning likt ovanstående där man har mål i olika storlekar på ett papper. Man ropar ut vilken man beskjuter och missar man bestraffas man med motsvarande poäng. Varje mål kan bara beskjutas en gång.
-Skytte med förflyttning är bra övningar om man vill träna sig inför PRS-matcher. Bygg barrikader eller släpa med dig en stol till banan. Variationsmöjligheterna är oändliga.

Träna korthållslånghåll

Denna övning är en övning som sätter griller i huvudet på en del erfarna långhållsskyttar (jag vet, jag har själv blivit idiotförklarad när jag föreslagit det). Kan man verkligen använda 22lr för att lära sig skjuta på riktigt långhåll? You bet!
Det finns en anledning till att korthållsfigurer har den storleken de har och placeras på det avståndet de gör, det är nämligen medvetet att man skalat ner dem 5ggr från gevärsfält. En 22lr-kula är mycket mer vindkänslig än en kula från en 6.5×55 t.ex. dels påverkar hastigheten rejält och sen är det en liten blyklutt vi pratar om här. Det slumpar sig lite så att kulbanan och vindkänsligheten på en 22lr matchar en 6.5×55 väldigt bra om man ser till relationen sett i MIL (eller MOA om det är din grej). Kolla själv och jämför, om du skjuter på ett avstånd med 6.5an där kulan dalar 4 MIL och vindavdriften är 1.5 MIL så ska du se att du får rätt lika relation om du minskar med en femtedel på din 22a (mellan 4 och 5 gånger beroende på patronernas relativa ballistik såklart).
Finnaccuracy skriver ganska bra om det här

Kom gärna med fler tips i kommentarerna nedan!

Lämna ett svar