PRS-tävlingen i Malmö 1 Nov

posted in: Blogg, Kikarskytt Syd, PRS, Tävling | 0

Station 1 även kallad ”Idioten” var en klassiskt skjuta med puls station. Vapnet ställdes på marken och patroner lämnades ca 10m bakom skytten. Vid ”Eld” hämtade man en patron och sköt där efter mot ett mål på ca 200m. Där efter hämtade man 2 patroner sedan 3 patroner och slutligen 4 patroner. Inte jättesvårt, är man snabb så skjuter man bra. Max 10 skott och max 10poäng.

Station 2 ”Båten” bestod av att skjuta en 10 ringad cal22 papptavla på 5-8m och där efter lägga sig på en ramp upphängd i kedjor för att simulera att man är på en båt. Rampen gungar lite och även målet rör sig vid träff. Ovan att skjuta från en instabil skjutplats och dessutom på ett mål som inte är still. Igen inte jättesvårt att bemästra med lite träning. Poängen på papptavlan adderades till antalet träffar mot 200m målet. Max 10 skott och max 19poäng.

Station 3 ”sniskan” här skulle man skjuta 3 skott mot ett mål på ca 70m, svårigheten bestod av att man skulle skjuta under en ribba på ca 20cm höjd så man kunde inte nyttja vapnets stödben och man fick luta vapnet lite på sidan. Där efter skulle man förflytta sig och ligga i en släpvagn och skjuta 3 skott mot ett mål på ca 300m, där efter skulle man skjuta ett skott mot 70m målet igen och avsluta med ytterligare 3 skott mot 300m målet. Max 10 skott och max 10poäng.

Station 4 ”Landrovern” var om du frågar mig tävlingens finaste station. Här sköt man 3 skott mot ett mål på 300m med stöd mot motorhuven, där efter flyttade man sig till baksidan av bilen och sköt 3 skott mot ett mål på ca 80m med bakluckan som stöd. Till slut klättrade man upp på flaket och sköt 3 skott mot 300m målet igen. Sista skottet sköts mot ett mål som låg om lott mot ett annat. Förenklat man kan säga att man sköt mot en kvadrat som var uppdelad i 4 lika stora delar men endast en kvadrant är din träffyta. Träffar du din avsedda träffyta dubblerar du poängen på stationen, träffar du någon av de andra kvadranterna så förlorar du alla dina poäng på stationen. Bommar du målet helt ja då behåller du dina tidigare samlade poäng på stationen, man kunde även avstå att skjuta sista skottet, men vem mins en fegis? Max 10 skott och då max 20p på stationen.

Station 5 ”Shootoff” eller duell på svenska. Man blev parad mot den skytt som låg närmast i poänglistan och man sköt två och två. Duellen gick ut på att träffa 5st mindre mål så snabbt som möjligt från liggande skjutställning och där efter resa sig upp för att skjuta det sista betydligt större målet stående. Den som träffar det större målet först vinner stationer och får 6p. Den andra skytten får poäng efter hur många mål skytten hunnit träffa. Max 6p men fri ammunitionsinsats.

I grundtävlingen räknades poängen ihop från ovanstående stationer, men det fanns också en bonustävling som endast var station 5 och som fungerande som ett slutspel, dvs man går vidare och möter vinnaren i nästkommande duell tills det bara är två skyttar kvar som då skjuter en final. Mycket trevlig och publikvänlig deltävling som gick snabbt och var actionfylld. Lite snarlig norskt sekundfält skulle jag vilja påstå.

19 skyttar tog sig till Spillepengen för att skjuta denna trevliga lilla PRS tävling med varierande nivå på stationerna.

Bilder: https://www.instagram.com/p/CHJFqE6pXaJ/?igshid=1pbm8tun7bpjt

Säkerhetsmässigt görs alla småförflyttningar och ställningsbyten med öppet slutstycke och med pipan i skjutriktningen, när man går över hinder eller som på station 4 klättrar upp på bilens flak fick man hjälp att hålla vapnet. Min bedömning var att tävlingen höll en mycket hög nivå på säkerheten då risk för vådaskott mer eller mindre var obefintlig. Största riskmomentet i tävlingen låg vid station 5 då man sköt stående utan stöd, även om skjutavståndet var kort så kan ovana skyttar ”vingla” över vallen med pipan. För en van skytt finns ingen överskjutningsrisk precis som vid en klassisk älgbana.

Film: https://www.instagram.com/p/CHFuYSNpIBw/?igshid=1kwwib993xb2z

Text, film och bilder Rikard Henrysson

Lämna ett svar