Ny OS-gren: Alpint skidskytte

posted in: Blogg, Okategoriserade | 0

I sin strävan att utveckla vinter-OS som publik- och tv-evenemang har Kinesiska Olympiska Kommittén föreslagit en ny gren till nästa OS: Alpint skidskytte. Det är en tradition att landet som arrangerar OS får lov att introducera en ny gren på prov och nu har alltså arrangörerna för OS i Peking 2022 tagit utvecklingen till en helt ny nivå.

Alpint skidskytte kan bäst beskrivas som en blandning av skicross och skidskytte. Fyra åkare startar samtidigt och åker ner för en bana med diverse hopp och doserade kurvor. På vägen ner har man två skyttestationer, en liggande och en stående. Istället för straffrundor som i traditionellt skidskytte har man istället ett sidospår där åkaren måste ta sig ner för en puckelpist en del av sträckan ner.

“Vi är många i svenska landslaget som är peppade att börja träna alpint skidskytte. Det är ju en extrem teknikgren på så sätt att man förutom att skjuta med hög puls även måste bemästra att stanna och komma iväg snabbt igen efter avslutat skytte. Egentligen oroar jag mig mest för puckelpisten om jag ska vara ärlig” -Pär Morbärg, svensk landslagsåkare.

Se ett filmklipp från lanseringen av Alpint Skidskytte

Lämna ett svar