Introduktion till bänkskytte

posted in: Bänkskytte, Blogg | 0


Bänkskytte är en utpräglad precisionssport där man skjuter med hjälp av stöd fram och bak för geväret på en bänk, därav namnet. I gruppskytte är målet att skjuta så tätt som möjligt med fem skott på en speciell papperstavla. Fem serier på vardera 100m och 200m. Man har 7 minuter på sig att slutföra en tävlings serie, med obegränsat med sighterskott på en sightertavla för att kontrollera vinden. På 300m är det tre stycken femskotts serier och på 500m är det tre stycken tio skotts serier. Tavlorna är i större skala beroende på avstånd från 100m till 500m. Den som för dagen bäst hanterar vinden och har fördelen på sin sida vinner tävlingen. Det är en segrare i respektive klass/avstånd och en segrare i aggregate i respektive klass och en total vinnare i twogun (HV,LV) och som är det finaste man kan vinna i bänkskyttet.
Man skjuter med gevär i olika klasser, allt från jaktgevär till mycket speciella customvapen byggda för högsta möjliga precision. Men vanligast är LV och Hv klass gevär.

Länk till Svenska Bänkskytteförbundets hemsida

Många gånger så kan man läsa och höra den klassiska termen på sociala medier som Facebook och Robsoft och på skjutbanor landet runt. ”Det duger, jag ska inte ha den till bänkskytte” ”Det är inte bänkskytte jag sysslar med” ”Det är inte en bänkskytte bössa”. Vad är egentligen bänkskytte som så många nämner och som är så mytomspunnet på så många platser och i så mångas samtals ämne. Vet alla vad bänkskytte egentligen innebär och vilken typ av arbetsmoment det innebär att uppnå så bra precision som möjligt.Från starten d.v.s tillverkningen av en färdig patron till slutmålet ”ETT” hål av fem skott på tavlan. Ja du läste rätt, är det ens möjligt? Ja det är det utan tvekan men det krävs hårt arbete att uppnå det.

Hylsorna är en viktig del för att uppnå så bra precision som möjligt så vi börjar med det. Patronlägets halsmått han ha olika så kallade ”necksize”, dvs innermått enkelt förklarat. Det innebär att man måste svarva hylsorna i rätt tjocklek för att uppnå rätt mått så att det passar så optimalt som möjligt. Ett patronläge kan innermått på 0.268 tum och då måste man svarva hylsor så att dom med kula i hylsan inte överstiger det måttet då hylsan måste kunna expandera för att släppa kulan. En vanlig tumregel är att man ska svarva 0.002-0.003 tum mindre vilket blir ca 0.05-0.07 mm ledigt runt om hylsan i patronläget, hårt förklarat.

Så här gör jag när jag letar rätt laddning. Treskottare med olika krutmängd kulan strax ur bomkontakt är det jag börjar med. Då ser jag snabbt vilken krutmängd för dagen som gäller. När det är gjort tre skott mer ur bommen och testar. Sedan tre skott hårt i bommen och testar. På detta sätt vet jag ganska snabbt vad pipan gillar. Sedan tar jag ut det den gillar och testar femskottare samma dag. Sedan gör jag exakt samma procedur en helt annan dag med helt andra förutsättningar i tempratur, väder och vind. Då får man sedan en feeling på vad det är man ska köra med på just den kulan man testat. Sedan samma laddningar med olika bussningar och tändhattar för att se om mer finns att hämta.

Själva laddningsmomentet är inte så mycket hokus pokus som dom flesta kan tro. Det är ganska basic faktiskt. Däremot skiljer det mycket på val av komponenter mot vad den vanlige hemmaladdaren använder. Det har egentligen att göra med att man ska ha med sig allt till och från banan och då måste det vara smarta och funktionella prylar och gärna hålla låg vikt och volym.

Kulorna är en av de viktigaste beståndsdelarna i vägen till god precision. Finns två typer man använder. Boat tail och flatbase.

Utrustningen

Pipan är oerhört viktig och framförallt att den håller god kvalitet, men även med bra pipor är det bingo och lotteri så det bara sjunger om det. De vanligaste märkena som används idag är Krieger och Bartlein, men det finns fler märken det gör det och det är nog en hel del mode i det hela.

När det gäller frontstöd är följande märken vanligast: Seb, Lenzi, Sinclair och Farley. Baksäckar finns det några märken av med och även där är det olika vad man föredrar. Helt i skinn eller med cordura och även 3M. Märkena som är vanligast är följande: Edgewood, Protektor och Lenzi.

På banan

Man vill bemästra vinden och äga och lura den för att kunna skjuta små träffbilder. När man lyckas så är känslan obeskrivlig. För att kunna bemästra vinden behövs flaggor eller så kallade vindindikatorer. Konsten att läsa flaggor och tolka vindar är nog just det som är det mest avgörande i sporten. Den som gör det bäst just den dagen och har valt rätt recept i laddning och tar dom rätta besluten är oftast den som tar hem det.

En annan viktig del är rengöring och finns det otroligt mycket tycken och åsikter om hur det ska göras och med vad och varför. En sak har dom alla gemensamt och det är att pipan ska vara ren mellan två serier. Att inte rengöra pipan efter en serie är som att strunta i att tvätta bilen för man tror att man sliter på lacken om man gör det.

Text: Fredrik Berglund

Lämna ett svar