Att börja handladda kan vara en kul och utvecklande hobby. Det kan också vara ett svart hål som slukar tid och pengar och får dig att slita ditt hår.
OBS! Var försiktig!
Att ladda sina egna skott är inte riskfritt. Gör du ett misstag eller är ovarsam så kan det gå riktigt illa. Respektera de rekommendationer du kan få angående krutmängder från tillverkarnas hemsidor och ta gärna hjälp av en erfaren handladdare och låt denne visa dig hur du gör.
Att handladda är kanske den av alla skytterelaterade aktiviteter som tar mest tid att lära sig och bemästra (utom möjligen att läsa vind). Skjuter du mycket kan det betyda att du får tillbringa många timmar i laddrummet eller köpa en massa dyra hjälpmedel för att snabba på arbetet.
Fördelar med handladdning
- Du är inte beroende av att det finns fabriksammo till den kaliber du vill skjuta
- Du kan anpassa laddningar och komponenter till just din bössa och få maximal prestanda
- Du kan på lång sikt spara pengar jämfört med att köpa fabriksammo (efter att du betalt av all utrustning du behöver för att komma igång och om du inte räknar tiden det tar). Du sparar mer på jaktammo än tävlingsammo.
- Gillar du att fnula, trixa, testa och laborera är handladdning nåt för dig. Belöningen serveras i form av precision
Nackdelar med handladdning
- Det är en hög kostnadströskel för att komma igång. Det finns billiga bra startkit, men du kommer att vilja uppgradera efterhand
- Det tar tid. Tid att komma igång, tid att lära sig, tid att utveckla sig och framförallt tid att ladda. Om man inte har automatiska elektroniska vågar och annan utrustning är 2 minuter per skott förmodligen lågt räknat när du väl har hittat din laddning.
- Det kan vara sjukt tråkigt och enahanda arbete och du får inte slarva.
- Du behöver plats att säkert förvara explosiva varor som krut, tändhattar och färdig ammunition.
Är du fortfarande kvar? Ok, då går vi in på prylarna som behövs.
Utrustning som behövs för att handladda
Det finns bra startkit som innehåller allt du behöver för att komma igång (utom verktyg och laddkomponenter) som kostar från 1500kr-3500kr och uppåt i det oändliga. Jag utgick själv från ett kit från Lee som kostade ca. 1500kr och jag använder fortfarande pressen men vågen bytte jag ut ganska kvickt. Nedan är de viktigaste delarna:
Verktyg
Verktyg kallas de formar du använder för att hantera dina patroner före och under laddning. De har olika finesser och kostar från 300kr och uppåt för ett komplett kit som fungerar till en kaliber. Exempel på verktyg är:
– Helkalibreringsverktyg; återställer hylsan till den ursprungliga formen enligt specifikationerna för patronen. Ofta har kalibreringsverktygen en pinne i mitten som trycker ut den använda tändhatten i samma rörelse.
-Halskalibreringsverktyg; om du har en hylsa som är skjuten i ditt gevär kan man återställa bara halsen på hylsan, dvs den del som håller kulan
-Kulisättningsverktyg; precis som det låter. Används för att sätta i kulan på ett specifikt djup gång efter gång
Laddpress
Laddpressen är den anordning du använder för att kalibrera hylsor och sätta i kulor. Du fäster verktyget i en hållare och hylsan i ett fäste och trycker du hylsan i och ur verktyget med hjälp av en hävarm. Man kan även använda pressen för att sätta i nya tändhattar, men vissa föredrar ett handverktyg till att göra detta.
Krutdoserare
En krutdoserare är en behållare för krut med en vipparm som mäter upp mängden krut du vill ha. Dessa är i allmänhet inte så exakta som man vill ha utan man kontrollmäter med en separat våg. Dessa finns såklart i elektroniska varianter som är kombinerade med exakta vågar som gör jobbet mycket enklare och snabbare.
Krutvåg
I många kit följer det med en en våg av gammaldags modell med en hävarm och en motvikt. Vissa älskar dessa, andra inte så mycket. De är känsliga för vind och tar en bra stund innan de stabiliserar sig. Ett bra alternativ är en digital diamantvåg t.ex. Dock ska man vara observant på att vågar är känsliga och man måste kontinuerligt säkerställa att de visar och mäter rätt.
Kronograf
Med en kronograf mäter du kulans utgångshastighet när den lämnar mynningen. En kronograf är ett bra verktyg när du tar fram laddningar och när du ska skapa tabeller för drop och vind. Ett annat bra sätt att använda en kronograf är när man tar fram laddningar genom t.ex. den s.k. Optimal Charge Weight-metoden där man laddar skott med stegrande krutmängd och letar efter platåer av laddningar som ger samma hastighet trots varierande krutmängd.
Övrigt
-Tändhattslägesbrotsch används till att rengöra hålet där tändhattarna ska sitta
-Ultraljudstvätt, ett effektivt sätt att rengöra hylsor om de är skitiga efter några omladdningar
-Kruttratt, så att krutet hamnar i hylsan och inte över arbetsbänken
-Laddbrätte, platta med hål i som man kan stoppa hylsorna i
-Hylstrimmer, en enkel svarv som används för att svarva ner halsen när hylsorna sträckt sig
-Digitalt skjutmått, för att säkerställa att patronerna har rätt längd när kulan sitter i.
Komponenter för att göra skotten
Hylsor
Hylsor är grunden i patronens konstruktion och de kan ofta återanvändas en till flera gånger. Beroende på vilken patron man ska ladda så finns det också nya hylsor att köpa från t.ex. Lapua, Norma och Starline. Många förståsigpåare hyllar Lapuas hylsor. Nya Lapuahylsor till 6.5×55 kostar ca. 1100 för ett 100-pack och engångsskjutna Normahylsor kan man ofta köpa för en krona stycket eftersom de används av så många tävlingsskyttar. Eftersom hylsorna är den enda komponent man återanvänder så måste man vara noga med att kontrollera hylsorna så att de är i rätt skick innan man laddar om dem.
Tändhattar
Tändhattarna finns i olika fabrikat och med olika styrka (standard och magnum) och varje sort har sina egna egenskaper. Man kan inte räkna med att den laddning som funkade med en magnumhatt funkar lika bra med en standardhatt. Tändhattar köper man oftast i tusenpack eller mer och då kostar de 0.5-1kr/st.
Kulor
Kulor är en djungel. Det finns mängder av tillverkare som tillverkar kulor till alla typer av användningsområden. Utöver det finns det en ständigt pågående kamp att bygga den ultimata tävlingskulan, men förbättringsstegen är vid det här laget mycket små. Normalt säljs kulor i 100-pack, men av de populärare tävlingskulorna kan man även köpa större volymer och få ner priset. En bra startpunkt för den nyblivne handladdaren som ska ladda tävlingsskott i kaliber 6.5×55 är den kula Norma har i sin tävlingsammunition, deras 130gr-kula som finns med eller utan molybeläggning. Den kan man köpa för ca. 3kr kulan om man köper större mängder vid rätt tillfälle. Annars så kostar tävlingskulor mellan 3 och 10 kr/st beroende på mängd och kula.
Krut
Krut är den sista komponenten och även här finns det en mängd fabrikat. Den övervägande majoriten av svenska tävlingsskyttar använder sig av krut från Norma eller Vihtavuori. Norma tillverkar även s.k. skyttekrut som är riktat till tävlingsskyttar. Det är billigare men dokumentationen är bristfällig och det kan variera från ett tillverkningstillfälle till ett annat.
Det finns olika krutsorter som är anpassade till olika typer av patroner och de skiljer sig i åt när det kommer till brinntid, energiinnehåll och en del andra faktorer. Du kan alltså inte bara köpa vilket krut som helst till det du ska ladda.
Några ord på vägen
Var försiktig!
Att ladda sina egna skott är inte riskfritt. Gör du ett misstag eller är ovarsam så kan det gå riktigt illa. Respektera de rekommendationer du kan få angående krutmängder från tillverkarnas hemsidor och ta gärna hjälp av en erfaren handladdare och låt denne visa dig hur du gör.
Labba inte sönder pipan
Det är kul att testa nya grejer, men tänk på alternativkostnaden. Om du ny lagt pengar på en pipa kamrad i 6.5 Super Turbo Intercooler där du har ett beräknat pipliv på 1500 skott innan precisionen ger upp så är det väl ganska dumt att spendera 500 av dessa skott på att hitta den absolut mest optimala laddningen när du kanske kan nöja dig med att komma 99.9% av vägen med 35 skott.
Börja lugnt och lär dig av expertisen
Är du nybörjare och har t.ex. en 6.5×55 så börja med Normas 130gr-kula, en mycket bra kula, och leta upp de vanligaste recepten och testa fram en bra lösning innan du ger dig på att köpa in 8 nya krutsorter, 5 kulsorter och en ica-kass med tändhattar. Varje ny parameter ökar på antalet möjligheter du måste testa. På Robsoft finns en databas med laddningar som andra jobbat fram och på kruttillverkarnas hemsidor finns det min-max-laddningar du kan hålla dig till. KISS – Keep It Simple, Stupid!
Lycka till! (och skyll inte på oss om du klabbar till det, ansvaret för dina laddningar är alltid ditt eget!)
Det finns faktiskt instruktionsfilmer på svenska rörande handladdning.
Bilder ovan från leeprecision.com
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.