Bygg en 22Lr-trainer

posted in: Korthåll, Träning, Utrustning | 0
Tikka T1X i en hottad Sporterstock från en T3X. Vortex Diamondback Tactical 6-24×50 uppepå och världens bästa benstöd från Wish framtill.

Det är inte alla 22or som lämpar sig att göra en trainer av om man vill ha den i samma storlek och tyngd som den “riktiga” bössan. Dock finns det ett par alternativ där man kan sätta på tredjepartsstockar/chassin för att förbättra känslan. Nedan är en genomgång av några alternativ.

Intressanta bössor att göra en trainer av

Tikka T1X
Tikka T1X har fördelen att den har samma undersida som storebror T3X som ju är mycket vanlig i Sverige. Det innebär att den passar i många (inte alla) stockar som passar T3/T3X. En sak som är speciell är att magasinbrunnen av plåt sitter fastskruvad i lådan med en stor skruv. Denna skruv tar ibland i en del stockar vilket innebär att den modige får köra en sväng med dremeln. Dessutom är plåtbiten något bredare än en standard AICS-brunn så om stocken har en inbyggd brunn kan det bli en sväng med dremeln där också. På stockar där man använder underbeslaget från T1X är det inga problem förutom problemet med skruven.

Tredjepartsstockar och chassin som passar till T1X
-Tikkas egen Sporterstock, varför gå över ån efter vatten när det finns en mycket kompetent stock tillgänglig. Kräver dock viss insats med en dremel för att bredda magasinbrunnen samt att du ofta måste modifiera även underbeslaget.
-Allt från GRS; Bifrost, Berserk och trämodellerna. Kan behöva minimal inpassning av knappen som lossar slutstycket.
-KRG Bravo; en prisvärd stock med alustomme som blivit mycket populär bland tävlingsskyttar
-MDT LSS-Rimfire; Ett chassi i massiv aluminium med AR-interface vilket innebär att utbudet av grepp och bakstockar är enormt och anpassningsmöjligheterna därefter. Okänt om övriga chassin för T3X passar, men modellerna för short action (223/308) kan funka
-Oryx; MDTs lågprischassi, aluminium rakt igenom.
-Dolphins chassin funkar rakt av.
-XLR funkar INTE! (såvida du inte vill plocka bort en kubikcentimeter gods från chassit)

CZ 455/457
CZ 455/457 är en pipbytare som ofta går att få bra precision med. Eftersom den säljs i stora volymer även i USA finns det en del stockar/chassin:
-GRS trästockar
-KRG Bravo, W3 och Whiskey
-MDT LSS_Rimfire
-Oryx

Sako Quad
Sako Quad finns i en variant som heter Quad Range med en skytteanpassad stock. Även en del av GRS trästockar passar.

Klassiska diopterbössor; Sauer, Anschutz, Feinwerkbau
De klassiska skyttebössorna kan ju vara intressanta alternativ, inte minst p g a sin precision. Dock kan det vara svårt att hitta en med magasin, enpetare gör det ju lite svårt när man ska skjuta fort. Det finns tredjepartsstockar till vissa Anschutzmodeller (MDT/Oryx), men annars är utbudet glest.

Amerikanska 22or
Det finns en uppsjö av stockar och chassin till amerikanska bössor, men eftersom de är så ovanliga i Sverige (undantag Ruger 10/22, men halvauto är kanske inte rätt här) får du leta själv.

Kikarsikten som kan vara av intresse

Kikarsikten till 22or behöver inte vara av samma kvalitet och rang som till en långhållsbössa, men det skadar inte om de har samma finesser som siktet du har på din stora bössa. Det senare begränsar utbudet lite, men om man sätter gränsen vid bra riktmedel, taktiska rattar och möjlighet att se kulhål på 100m så finns det ändå en del att välja på. Var bara noga med att det har parallaxjustering från minimum 10-20 meter annars kan det bli svårt att skjuta bra på kortare håll.

Vortex
Vortex släppte nyligen en snikvariant av sina toppsikten som heter Diamondback Tactical 6-24×50. Det har allt ett sikte ska ha, fast allt är lite sämre. Riktmedlet är samma som i toppmodellerna men glaset når inte upp, rattarna är lite svampiga, det finns ingen zerostop och det är väldigt känsligt för hur långt man har ögat från okularet. Men det gör onekligen sitt jobb.
Det kan även vara intressant att leta upp ett begagnat sikte av Vipermodell då de kommit ner ganska bra i pris.

Athlon
Athlon är ett ganska nytt märke som siktat in sig på marknaden för taktiska sikten. De har alla de tekniska finesserna till attraktiva priser. Kanske är de bättre tekniskt än optiskt, men de kan vara värda att kika närmre på.

Delta
Delta har fått bra rykte på senare år framförallt för kvaliteten på glaset. De har ett par modeller som kan vara intressanta på en 22a. Var bara observant på att de finns både med jakt- och targetrattar och att de finns i både SFP- och FFP-variant.

Kommentera gärna nedan om du sitter på ytterligare bra förslag.

Lämna ett svar