Banskytte – Så går det till

posted in: Banskytte | 0
Skärm till akustiska tavlor

Banskytte på 300m har de senaste åren förändrats en hel del i och med intåget av akustiska/elektroniskt markerande tavlor. Förr var man tvungen att förlita sig på manuell markering på papptavlor vilket såklart tog tid och krävde en stor mängd funktionärer. Samtidigt är akustiska tavlor dyra och det är många mindre klubbar som inte har råd att skaffa sådana och det gör det svårt för dem att arrangera träningar och tävlingar. Skytte på tavlor med elektronisk träffindikering leder ofta till högre resultat eftersom man får en direkt feedback på sitt skytte.

Kikarklass på bana är relativt nytt och det har tagit ett tag att hitta rätt format för tävlingarna då det är lite andra förutsättningar för kikarskyttar jämfört med dioptreskyttet. Ofta kommer kikarskyttar rakt in i skyttet utan en bakgrund inom den traditionella skytterörelsen där man även tävlar i ställningskytte. På Wendesbanans tävlingar har det experimenterats med att ha en klass som följer fältskyttets regler för avancerad klass (sittande med rem eller käpp)

Utrustning

Som kikarskytt är det relativt enkelt att börja skjuta på 300m när det kommer till utrustning. Du kan komma undan med billigare kikarsikten t o m ett jaktsikte kan fungera bra. Men som med allt annat som har med skytte att göra finns det inga gränser uppåt för hur mycket pengar man kan spendera på att ta sig från 99% till 99.2%.

Enligt fältskyttereglementet (utrustning är inte specificerat för banskytte) får en person som ställer upp i kikarklass ha kikarsikte (såklart) med valfri förstoring, benstöd eller t.ex. ryggsäck fram och en baksäck som stöd under stocken bak. Man har alltså anpassat förutsättningarna till verklighetens skytte. En skillnad mot diopterskytte är att man får lov att ha handen som inte hanterar avtryckaren bakom varbygeln.

Gevär
Du behöver ett gevär som kan leverera precision. Ett vanligt mått i är att en bössa ska klara 5 skott inom 1MOA (29mm) på 100m, något som flera tillverkare garanterar (med strikta villkor på ammunition såklart).1 MOA motsvarar ungefär tians ring som är 10cm på 300m. Klarar bössan det så måste du fortfarande skjuta perfekt och parera vinden perfekt varje skott för att skjuta tior. Med andra ord så har du mer marginaler på din sida ju tätare en bössa skjuter.
Magasin är bra men inte nödvändigt eftersom man ofta har ganska gott om tid på sig.

Kaliber
För skytte på 300 meter är det inte så viktigt att skjuta tunga kulor för att hantera vinden. Många banor är vindskyddade och 300m påverkar inte kulbanan så mycket. Det är istället viktigare att ha en kaliber med mild rekyl så att man kan vara så konsekvent i sitt rekylupptag som möjligt. De kalibrar jag stött på är:
6.5×55 – Den klassiska skyttekalibern är såklart den vanligaste fortfarande
308 – Används nästan enbart av kikarskyttar. Kraftigare och snärtigare rekyl än 6.5×55
6.5 creedmoor – Modern amerikansk skyttepatron. Bra precision och snällare rekyl än 308
6XC – 6mm-patron med mycket fin precision och jämna hastigheter. Lättare kula=mindre rekyl
6mm Norma BR – Ren skyttepatron, designad för precision och mycket snäll rekyl
223 Remington – Underdog i sammanhanget med sina lätta vindkänsliga kulor. Med handladdning kan man få mycket bra precision och rekylen är i princip obefintlig.

Kikarsikte
Riktmedlet är inte lika viktigt för banskytte som för t.ex. fältskytte eftersom man inte behöver använda det för att mäta avstånd. Det betyder att man mycket väl kan använda sig av ett jaktsikte med ett tunt kors. Dock har många taktiska sikten tvärstreck i riktmedlet som man kan centrera kring centerpricken på tavlan. Skarpt glas är att föredra, särskilt när mirage börjar uppstå.

Benstöd
Det finns förmodligen lika många åsikter om det optimala benstödet som det finns skyttar. Det som är viktigast för banskytte är inte inställningsmöjligheter och snabbkopplingar, utan stabilitet och konsekvent hantering av rekyl. Benstöd förtjänar förmodligen ett eget inlägg senare. Det är också viktigt att du kan få till höjden på benstödet så att du kan få en stabil skjutställning utan att vrida nacke och rygg ur led. En generell regel är dock att du vill ha benstödet så långt fram du kan för att få så stabil skjutställning som möjligt.

Baksäck
Baksäcken används för att stabilisera bakänden av geväret inför ett skott. Det är med baksäcken du justerar träffpunkten i höjd och i viss mån i sidled. Det är väldigt individuellt vilken typ av baksäck man föredrar, hur stor och hård man vill ha den. Oftast är de tillverkade av nylon och innehåller allt från korksmulor till plastpärlor och torkade ärtor.

Ljuddämpare
Många upplever att ljuddämpare ökar precisionen då de tar bort en stor del av rekylen. På vissa banor har man mikrofoner vid skjutplatsen som används för att hålla koll på att man skjuter på rätt tavla. Tyvärr är det inte alla dämpare som fungerar med dessa mikrofoner och skotten registreras alltså inte. Wendesbanan i Kristianstad har mikrofoner. Bromölla, Sölvesborg (Ynde) och Landskrona har inte. Mynningsbroms är inte tillåtet.

Hur går en tävling till då?

Normalt skjuter man femskottsserier på 90 till 180 sekunder. Före detta skjuter man fem provskott för att värma upp bössan och ställa in siktet. Skyttet kommenderas av en skjutledare så egentligen behöver man bara göra som man blir tillsagd. Olika skjuttider kan förekomma beroende på diopterskyttarnas klasstillhörighet, kikarskyttar skjuter dock alltid på kortaste skjuttiden.

Hela syftet med banskytte är precisionsskytte och man har väldigt gott om tid att sikta och krama av skotten. Se till att utnyttja den tiden, det enda som händer när du skjuter för fort är att du hettar upp pipan i onödan. Efter skyttet är klart ska bössorna visiteras innan man får lov att ta den från skjutområdet. Säkrar bössan gör man genom att ta ut magasinet och sätta i en säkerhetsflagga i patronläget/pipan. Har man ingen säkerhetsflagga så tar man ut slutstycket och håller upp bakänden av geväret så att funktionären kan se genom pipan.

Mirage
Mirage är det optiska fenomen som uppstår när luft värms upp. Du har säkert sett det när du kört bil på sommaren, plötsligt ser det ut som en sjö längre fram på vägen. Det finns två olika sorters mirage du kan råka ut för, markmirage och pipmirage.
Markmirage – När solen värmer upp marken framför måltavlorna kommer det att göra att luften börjar dallra. Detta daller förstoras av kikarsiktet och då kan det vara värt att prova att sänka förstoringen på siktet. Ofta är tävlingarna på förmiddagen så det är inte ovanligt med markmirage när daggen förångas av solen.
Pipmirage – När du skjuter många skott genom pipan på kort tid blir den varm. Värmen från pipan skapar mirage över pipan precis i vägen för kikarsiktet. Värst är det vid mynningen eftersom pipan är hetast inuti och bildar en skorsten rakt upp framför siktet. Detta kan i viss mån avhjälpas med en bit persienn eller en bit kanalplast.

Hur bär man sig åt för att tävla då?
Kolla i vår tävlingskalender och välj ut en tävling som verkar rolig. Är du osäker så åk dit utan din bössa och bekanta dig med omgivningarna. Du ser lätt kikarskyttarna, det är dom som har normala kläder på sig (du fattar när du är där 🙂 )


Lämna ett svar